Article publicat a “Els Colors” del mes de març del 2013
Potser creus que no la coneixes però pot ser que l’hagis tastat ja que la cúrcuma és un dels ingredients més importants de curri, salsa picant que conté a més a més, pebre, coriandre, gingebre, clau, cardamom, comí i nou moscada. Aquesta barreja pot arribar a ser una autèntica bomba per estomacs no acostumats, però la cúrcuma té unes propietats especials, per això cal que dediquem un article a aquesta espècie tant especial.
La cúrcuma és picant, molta gent s’exclama quan viatge a països tropicals, però és que aquesta fa una funció important a la dieta dels habitants del tròpic. Sense les espècies picants seria difícil la conservació i digestió d’alguns aliments que consumeixen.
Algunes propietats de la cúrcuma:
- Tònic estomacal, efecte similar al gingebre. Estimula la secreció de sucs gàstrics i facilita la digestió. S’utilitza en casos de gastritis crònica o falta d’àcid clorhídric a l’estomac.
- Facilita el buidament de la vesícula biliar i evita els gasos intestinals.
- Potent protector del càncer degut al seu potent efecte antioxidant.
I això no és tot, en alguns països s’utilitza per reduir el nivell de colesterol en sang. A la Medicina Ayurvèdica, s’aplica com a depurativa i digestiva, així com en casos de febre alta i problemes hepàtics. Els metges xinesos, l’han recomanada tradicionalment en casos d’hemorràgies, problemes menstruals, congestió i trastorns hepàtics.
En un estudi recent dut a terme per dos doctors, José Joaquín Merino, Dr. en Bioquímia i Biologia molecular juntament amb José Luis Cidon, Dr.en Medicina i cirurgia i en Ciències biològiques, investigador i professor, han vist que té uns efectes molt més potents i amplis que no es pensaven:
- “ Pacients depressius tractats de manera crònica amb curcumina durant 3 mesos consecutius, mostren una reducció del grau de depressió, es redueixen els nivells de cortisol en sang (hormona de l’estrès) i tot aquest procés no genera cap tipus de tòxic, al contrari: Incrementa el nivell de la taurina al cos, aminoàcid que juga un paper molt important al cervell com a neurotransmissor amb efectes ansiolítics. És molt important que no es vegi reduït aquest aminoàcid amb el tractament per la depressió perquè en el 86% dels depressius hi ha un marcat dèficit de taurina”.
Tots aquests beneficis de la cúrcuma són més efectius si es combina amb pebre, ja que aquest últim ajuda a travessar la barrera hematoencefàlica i fent un 2000% més permeable i eficaç la cúrcuma.
I com utilitzem aquesta cúrcuma al dia a dia?
Doncs la podem posar a nombrosos plats com pot ser el pollastre (evidentment ecològic), amb verdures (genial amb bròquil, s’amplifica el seu efecte beneficiós per la salut degut als sulforans que conté aquest vegetal), combina estupendament amb arròs integral, amb salses de verdures, etc.
Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos a mi a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris