Article publicat a “Els Colors” del mes de juny del 2013
Hi ha persones que no pateixen la malaltia celíaca però, en canvi, poden reaccionar al gluten si se’l mengen i experimentar un malestar gastrointestinal i fatiga entre altres símptomes. Això s’ha denominat com: “sensibilitat al gluten no celíaca”.
Aquesta pot provocar els següents símptomes al ingerir gluten:
- Símptomes intestinals: inflor, flatulència, malestar abdominal, diarrea.
- Altres símptomes: mal de cap, atàxia (Sensació d’inestabilitat, falta de coordinació, inestabilitat), úlceres orals (recurrents), dèficit d’atenció.
Així doncs, cal vigilar ja de ben petits a la hora d’introduir els aliments. És molt important que es faci una introducció del blat de manera molt controlada. Recomano que la primera vegada que un infant mengi gluten no ho faci amb blat comú, sinó amb altres aliments que contenen gluten, però de més fàcil digestió com són l’espelta, el sègol, el kamut o blat del cor, etc. Espaiar al màxim la introducció del blat comú, de fet si ja s’han introduït aliments com l’espelta que conté gluten, ja s’ha introduït aquesta proteïna i hi ha menys probabilitat d’intolerància.
S’ha vist que hi ha una connexió entre la sensibilitat al gluten i la infertilitat, i els avortaments espontanis. Alguns estudis indiquen que el 8% de les dones amb infertilitat diagnosticada també podrien tenir celiaquia. Es tractaria de fer una dieta sense gluten, però saludable, procurant que sigui rica en nutrients i minerals ja que no tots els productes sense gluten són igual de saludables. En aquests moments, els metges no fan fer cap test d’intolerància al gluten a les dones que s’estan intentant quedar embarassades, com tampoc cap test per saber si hi ha dèficit de vitamina D, alteracions de la tiroides, etc. Malauradament aquests temes són bastant comuns i caldria que es fes un bon seguiment.
És important provar d’eliminar el gluten sobretot en casos d’infertilitat inexplicada, trastorns de la tiroides (juntament amb una dieta depurativa), avortaments de repetició, problemes digestius crònics, etc. Si no hi ha la possibilitat de fer un test, també es pot seguir durant 3 mesos una dieta absent de gluten, valorar si hi ha hagut millora. Passat aquest temps introduir conscientment un dia el gluten i valorar sensacions. Si hi ha malestar o altres problemes de salut, hi haurà evidències de sensibilitat al gluten (no testat).
Si teniu algun dubte o suggeriment, podeu adreçar-vos a mi a través de la pàgina: www.martaexposito.cat
No hi ha comentaris